VP2-4.1.1.-20

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása

A pályázatról, röviden

A VP2-4.1.1.-20 célja a Magyarország területén állattartó teleppel rendelkező mezőgazdasági termelők támogatása, akik rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzleti évvel, emellett az árbevételük 50%-a mezőgazdaságból származik, és az üzemméretük meghaladja a 6000 EURO STÉ-t. A támogatás olyan tevékenységek fejlesztésére irányul, mint az építés (istálló, takarmánytároló), építéssel járó technológiák kialakítása, valamint az állattartáshoz szükséges gépek beszerzése, illetve az energiafelhasználás csökkentését/megújuló energiára való átállást célzó korszerűsítések. A támogatás maximuma az összes célterület alapján 2 Milliárd Ft (akár 50%-os előleg igénylési lehetőséggel), a támogatás mértéke az összes elszámolható költség 50%-a.

Támogatás összege, mértéke

millió Ft max. igényelhető támogatás

%

Max. támogatási intenzitás

milliárd Ft keretösszeg

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege az 1. (baromfi), és a 2. (sertés) célterületek tekintetében minimum 100 millió Ft, a 3. (szarvasmarha) célterület tekintetében minimum 50 millió Ft, a 4.(juh és kecske) és 5.(egyéb) célterületek tekintetében minimum 5 millió Ft, és az összes célterület tekintetében maximum 2 milliárd Ft.
A fiatal mezőgazdasági termelő által és a kollektív beruházások esetében végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

Támogatható Tevékenységek

 • A versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése, továbbá állattartó telepi épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése.
 • Az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítések, valamint a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.

Önállóan nem támogatható tevékenységek

 • A telepen belül megvalósítandó infrastruktúra-fejlesztés és/vagy eszközbeszerzés amely magában foglalja az üzemen belüli anyagmozgatás, illetve a vagyonvédelem gépeinek, eszközeinek beszerzését, továbbá a telepi infrastruktúra megvalósítását;
 • Telepirányítási rendszer telepítése, egyedi termelés ellenőrzési és egyedi teljesítményvizsgálati rendszer telepítése, automatizált egyedi takarmányadagoló rendszer vezérlésének és periféria rendszerének telepítése, környezeti feltételek automatizált szabályozási rendszerének kialakítása;
 • Istállón belüli trágyakezelés technológiájának korszerűsítése.
 • A szervestrágya kijuttatás eszközeinek és munkagépeinek beszerzése (például: hígtrágya injektáló);
 • Építéssel nem járó, az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése
 • Új állattartó telep létesítése kapcsán (kizárólag zöldmezős beruházás esetén) trágyatároló építése
 • Termény, takarmány, illetve alomszalma tárolásához kapcsolódó tevékenységek

Támogatást igénylők köre

 • Mg termelők, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben, fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek
 • árbevételüknek legalább 50%- a mezőgazdasági tevékenységből származott.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. október 1. napjától 2021. augusztus 24. napja között az alábbi benyújtási szakaszokban van lehetőség.

Ezen időszak alatt az alábbi értékelési szakaszokban benyújtott projektek szakaszonként együttesen kerülnek elbírálásra:

 

 • Első szakasz: 2020. október 1. – 2020. november 2.
 • Második szakasz: 2021. július 14. – 2021. július 27.
 • Harmadik szakasz: 2021. július 28. – 2021. augusztus 10.
 • Negyedik szakasz: 2021. augusztus 11. – 2021. augusztus 24.

Kérjen ingyenes előminősítést!

Az oldalon megjelent információk tájékoztató jellegűek, részletes információkért kérem keresse fel kollégáinkat a lent megadott elérhetőségek egyikén.

Kapcsolat

Nyíregyháza

4551, Szállási utca 18/a.

Szeged

6791, Back Bernát utca 6. (5.sz. főút mellett)

hu_HU