Seite wählen

EUROADVANCE

KONFERENCIA

ÖSSZEFOGLALÓ

2024. szeptember 10.

A konferencia résztvevőit Szuhóczky Gábor az EuroAdvance Consulting and Technologies Kft. ügyvezetője köszöntötte. Az előadók bemutatása mellett ismertette a szakmai programot.

Elsőként Sipos Boglárka a MBH Bank Agrárcentrum régióvezetője a pályázatok banki finanszírozásának szempontjairól tartott előadást. Felvezetőjében ismertette, hogy mivel is foglalkozik „Magyarország agrárbankja”. Főpillérek a finanszírozás, az elemzés és az érdekképviselet. A működési modell célja a teljes kiszolgálás az alábbi fókuszterületek érintésével: mezőgazdaság, élelmiszeripar, gabonakereskedelem, inputanyag kereskedelem, gépkereskedelem üzemmérettől, ágazattól függetlenül.

Az agrárcentrumokban, országosan elérhető a faktoring, a hitelezés, forint-, és deviza számlavezetés, biztosítás (vagyon, gép), gépfinaszírozás (lízing+hitel). Nagy előny, hogy banki szakértők, finanszírozók, bankcsoportjuk tagjai minden területen segítséget tudnak nyújtani, illetve tapasztalataikat beépítik a folyamatokba. Véleményük szerint ez a pályázati ciklus jó eséllyel sorsdöntő lehet, ebben az időszakban a következő 10-20 évet is meg lehet alapozni.

Szigeti Szabolcs (MBH Bank) előadásában beszélt arról, hogy az egyes pályázati felhívások keretében támogatott tevékenységek – támogatáson felüli – önerő részének finanszírozására felvett beruházási hitelek kamatköltségének megfizetéséhez támogatás igényelhető, melynek ismertette részleteit.

Az Euroleasing Zrt. képviseletében Komiljovics Márk és Tóth Tamás a pályázatokhoz kapcsolható hiteltermékekről és a jelenleg elérhető egyéb lízingtermékekről beszéltek. Általános termékpaletta esetében a finanszírozás típusa lehet zárt- és nyílt végű pénzügyi lízing, elnyert pályázat esetén eszköz alapú kölcsönre van lehetőség. Amit fontos tudni: a minimális önerő mértéke 10%, a törlesztés lehet havi-, illetve negyedéves (állattartók esetében), vagy akár évi 2 alkalommal (szántóföldi növénytermesztők esetében), illetve a minimális finanszírozott összeg 5 millió Ft.

Jelenleg elérhető termékek a mezőgazdasági üzletágban:
– Piaci kamatozású fix HUF és EUR eszközalapú kölcsön konstrukciók: vissza nem térítendő pályázatos ügyletek esetén
– A KAP Nemzeti Irányító Hatóság a beruházási támogatásokhoz kapcsolódóan a hitelekhez kamattámogatást biztosít, melynek a feltételrendszere kidolgozás alatt van, s melyben az Euroleasing is részt fog venni
– Széchenyi Lízing MAX+ 5% nettó kamatozású, fix HUF alapú zártvégű pénzügyi lízing és nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció (2024 július 1-től meghosszabbításra került agrár ügyfelek esetén a 280 000 EUR összegű EU válságtámogatás jogcíme).

A lízing egy nagyon kedvező lehetőség, mivel egyszerűbb, gyorsabb jóváhagyási-, szerződéskötési folyamat, bevételhez igazodó szezonális díjfizetés lehetséges, kiemelt törlesztések ütemezése (ÁFA, – támogatás visszaforgatás), ingatlan fedezet bevonása nélküli finanszírozás, egyszerűbb biztosítéki kör (ingó zálogjog bejegyzés, kezes bevonása).

Orosz Róbert, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály Vidékfejlesztési Beruházások Kérelemkezelési Osztály (ismert elnevezés MVH) osztályvezetője VP pályázatok benyújtásával kapcsolatos aktualitásokról tartott beszámolót. Elmondta, hogy a KAP menetrend alapján 74 jogcímből 22 jelent meg. Kiemelt néhány újdonságot a teljesség igénye nélkül:

– Támogatás intenzitása: 50% (max. 65%) és 70% (megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák alkalmazására)
– Változás-bejelentés: legfeljebb négy alkalommal van lehetőség benyújtására, amelyből kettő vonatkozhat a beruházás műszaki-szakmai tartalmának módosítására.
– Nincs mérföldkő!
– Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX. 13.) AM rendelet (KAP Vhr.)
– KAP Útmutató – Vhr. 5. számú melléklet (ÚTMUTATÓ az elszámolható költségekhez).

Alf Martienssen és Helyi Rudolf a TTCGroup/Bert Energy GmbH képviseletében a „Biogáz megoldások kisüzemek részére” címmel tartottak előadást. A kisüzemek gyakran nem használt „kincseire” hívták fel a figyelmet, ilyen például a marha trágya, baromfi és rágcsáló trágya, kommunális szennyvíziszap, vágóhídi hulladék, sörfőzdei hulladék, pálinkafőzdei hulladék, tejipari melléktermék és hulladék, csokoládémaradék stb. A biogáz az előbb felsorolt hulladékból, azaz a szerves massza bomlásakor keletkezik, metanogén mikroorganizmusok anyagcseretermékeként.

A biogáz előállítás előnyei:

– A helyben rendelkezésre álló biohulladék felhasználása
– Legkisebb berendezés kapacitása: 1,5 tonna biomassza/nap
– Nincs szükség hálózati csatlakozásra – akár hálózaton kívüli területek, projektek pld. honvédség
– Helyi energiatermelés és -fogyasztás.
– Bert PON – Swip-Spap technológia és folyékony alapanyaggal, ami egy jobb anyagi felbontást jelent
– Csökkenti a hulladék semmisítési költségeket – transzport stb.
– Csökkenti a helyi energiaköltségeket
– Biotrágya előállítása
– A jövőben kihasználhatja akár a biometán előállítására vonatkozó uniós követelményeket és támogatásokat
– Csökkentse a helyi szagot A Bert AD egy NO SMELL folyamat használatával

A fel nem használt biomassza vagy biohulladék hűtéshez, fűtéshez, biometán, ammónium termeléshez, és palackozni is lehet és nagyon jó biotrágyát is termel.

- EuroAdvance Kft. pályázati tanácsadói az aktuális VP pályázatokat ismertették.

Nagy-Makai Tímea a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatását ismertette (KAP-RD04a-RD04b-1-24)
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.

Orosz Zsolt beszélt az Állattartó telepek megújításának támogatásáról (KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-2-24)
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.
és az Állattartó telepek fejlesztésének támogatásáról (KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-1-24)
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.

Schmidt Tamás a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post-harvest fejlesztések támogatását KAP-RD01a-RD01c-1-24
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.
és a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatását KAP-RD01a-RD12-1-2 mutatta be.
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.

A program zárásaként Krámos István termékfelelős szakértő a Pátrovics 92 Kft.-tól mutatta be a napelemes megoldásokat a standardon túl. Előadásában kiemelte, hogy egyre népszerűbbek a kelet-nyugati tájolású napelemek, hiszen egészen a reggeli óráktól a napnyugtáig tudnak áramot termelni, így a hálózatra feltáplálás is kiegyensúlyozottabb lehet. Alkalmazzák már a napelemeket kerítésként, ami Németországban egy környezetvédő, praktikus és gazdaságos megoldás.

Az előadások után kötetlen megbeszélések keretében folyt tovább a szakmai nap, ahol az előadók és a vállalkozók kibonthattak egy-egy tématerületet, valamint a vállalkozók egymással is eszmét cseréltek a jövőbeni üzleti együttműködés érdekében.

Köszönjük a szakértők kimagasló előadásait és a hallgatóság aktív részvételét!

de_DE