VP2-4.1.7-21

Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása

A pályázatról, röviden

A pályázati lehetőség támogatást biztosít a megtermelt szántóföldi és egyéb termények tárolási, szárítási és tisztítási kapacitásainak fejlesztéséhez, új üzemek létesítéséhez, a meglévő üzemek korszerűsítéséhez. A támogatás kiterjed a megújuló energiaforrások alkalmazásának az ösztönzésére, felújítás esetén az energiahatékonyságot növelő technológiák alkalmazására. A Felhívás további célja a vidéki térségekben a meglévő munkahelyek megőrzése, a fiatal gazdálkodók kiemelt támogatása. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2. napjától 2021. szeptember 27. napjáig több benyújtási szakaszokban van lehetőség. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege támogatást igénylőnként minimum 50 millió Ft, maximum 1 Mrd Ft. A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a.

Támogatás összege, mértéke

millió Ft max. igényelhető támogatás

%

Max. támogatási intenzitás

milliárd Ft keretösszeg

A kollektív módon vagy fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10-10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege támogatást igénylőnként minimum 50 millió Ft, maximum 1 Mrd Ft.

A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a. A kollektív módon vagy fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10-10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

Támogatható Tevékenységek

A) célterület: Terménytisztítók és terményszárítók létesítése, terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai korszerűsítése, továbbá a kapcsolódó eszközök, technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása.

 

 • Terményszárítók létesítése, kapacitásnövelése (például: mobil és folyamatos üzemű szárítóberendezések, vízszintes szalagos szárítók).
 • Univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók létesítése, kapacitásnövelése.
 • Terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai felújítása, valamint az azok üzemeltetéséhez kapcsolódó épített vagy mobil eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása

B) célterület: Terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítása, megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.

 • Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek.
 • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Önállóan nem támogatható tevékenységek

 • a telepen belül megvalósítandó infrastruktúra-fejlesztés és/vagy eszközbeszerzés, amely magában a vagyonvédelem gépeinek, eszközeinek beszerzését, továbbá a telepi infrastruktúramegvalósítását;
 • terményszárító vagy terménytisztító üzemenként egy tranzittároló létesítése vagy felújítása;
 • termények minőségvizsgálatára alkalmas gépek, műszerek (például: termény nedvességmérők, analizátorok, mintavevők) beszerzése;
 • telephelyenként egy, maximum 50 m2 méretű kezelőhelyiség, épület létesítése;
 • telephelyenként egy hídmérleg létesítése vagy felújítása;
 • üzemen belüli anyagmozgatás gépei: az ömlesztett anyagok rakodására szolgáló rakodógépek, targoncák;
 • egyéb költségek.

Támogatást igénylők köre

 1. Mezőgazdasági termelők, akik abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben igazolják, hogy:
 • a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben, fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek.
 • a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.
 1. Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség.

  A támogatási kérelem benyújtásának határideje

   A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2. napjától 2021. szeptember 27. napjáig az alábbi benyújtási szakaszokban van lehetőség.

    • Első szakasz: 2021. augusztus 2. – 2021. augusztus 16.
    • Második szakasz: 2021. augusztus 17. – 2021. augusztus 30.
    • Harmadik szakasz: 2021. augusztus 31. – 2021. szeptember 13.
    • Negyedik szakasz: 2021. szeptember 14. – 2021. szeptember 27.

    Kérjen ingyenes előminősítést!

    Az oldalon megjelent információk tájékoztató jellegűek, részletes információkért kérem keresse fel kollégáinkat a lent megadott elérhetőségek egyikén.

    Kapcsolat

    Nyíregyháza

    4551, Szállási utca 18/a.

    Szeged

    6791, Back Bernát utca 6. (5.sz. főút mellett)

    hu_HU