VP3-4.2.1-4.2.2.-1-21

Élelmiszeripari üzemek fejlesztése

felhívás tervezet

A pályázatról, röviden

Jelen kiírásban az elsődleges célterület alapján lehetőség van élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére. Elsősorban az elsődleges termelők versenyképességének a javítása az legfőbb célterület, mely mellett lehetőség van segélynyújtást igényelni a diverzifikáláshoz, új kisvállalkozások alapításához és munkahelyteremtéshez. Nem utolsó sorban pedig igényelhető támogatás az erőforrás-hatékonyság fejlesztésére is.

A második célterület a borászati üzemek fejlesztése és az azokhoz kapcsolódó tevékenységek támogatása. Eme célterület keretein belül az első célterülethez hasonlóan a fókuszterületek az elsődleges termelők versenyképességének a javítására, illetve az erőforrás-hatékonyság fejlesztése, előre mozdítására vonatkoznak.

Mindkét célterület esetén igényelhető a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák integrálására, illetve alkalmazására támogatás.

Támogatást elsősorban az igényelhet, akinek az előző üzleti évben az árbevétel legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. Bizonyos feltételek mellett pedig őstermelők családi gazdasága, családi mezőgazdasági társaságok és mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások is igényelhet támogatását.

Támogatás összege, mértéke

millió Ft max. igényelhető támogatás

%

Max. támogatási intenzitás

milliárd Ft keretösszeg

A támogatás mértéke:

– a közép-magyarországi régióban (a továbbiakban: KMR-en belül) az összes elszámolható költség 40%-a;
-a nem közép-magyarországi régióban (a továbbiakban: KMR-en kívül) az összes elszámolható költség 50%-a

Támogatható Tevékenységek

1. célterület: Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése

 • Termeléshez és/vagy élelmiszeripari termékek előállítását/feldolgozását szolgáló tevékenységhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása.
 • Termeléshez és/vagy élelmiszeripari termékek előállítását/feldolgozását szolgáló tevékenységhez kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatáshoz és/vagy raktározáshoz és/vagy csomagoláshoz szükséges új eszközök beszerzése.
 • Élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó, áruszállításra használható szállítójárművek (N járműkategória szerint: teherautók és furgonok) beszerzése bizonyos felső korlát figyelembevételével.

  2. célterület: Borászati üzemek fejlesztése

  • Szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor készítéséhez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása.
  • Termeléshez és/vagy borászati termékek előállítását/feldolgozását szolgáló tevékenységhez kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatáshoz és/vagy raktározáshoz és/vagy csomagoláshoz szükséges új eszközök beszerzése.
  • Borászati tevékenységhez kapcsolódó, áruszállításra használható szállítójárművek beszerzése (N járműkategória szerint: teherautók és furgonok) bizonyos felső korlát figyelembe vételével.

   

  A megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása mindkét célterület kapcsán egységesen

  Az élelmiszeripari- és borászati üzemben zajló gazdasági-termelési folyamatok és az üzemen belüli, a termeléshez és/vagy élelmiszeripari- és/vagy borászati termékek előállítását/feldolgozását szolgáló tevékenységhez kapcsolódó építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával.

  • Fűtési/hűtési energiaigény, használati melegvíz igény, villamos energia igény részbeni vagy teljes kielégítése megújuló energiaforrásból. (napkollektorok alkalmazása, biomassza alapú és hőszivattyús rendszerek telepítése, geotermikus energia használata, napelemes rendszer kialakítása, szélenergia felhasználása)

   

  Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek

  1. A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek önállóan nem, csak valamely önállóan támogatható tevékenységgel együttesen támogathatóak:
  • általános költségekhez kapcsolódó tevékenységek,
  • immateriális beruházásokhoz kapcsolódó tevékenységek (szabadalmak, licencek, szerzői jogok és védjegyek vagy eljárások megszerzése).
  1. A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek önállóan nem, csak valamely, a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása” pontban foglalt önállóan támogatható tevékenységhez kapcsolódóan támogathatóak mindkét célterület tekintetében:
  • Az élelmiszeripari- és/vagy borászati tevékenységek ellátásához/végzéséhez kapcsolódó, a termeléshez, a vállalatirányításhoz, a belső nyilvántartási-, és a vállalati infokommunikációs rendszerekhez szükséges informatikai eszközök és szoftverek beszerzése.

  Nem támogatható tevékenységek

  • épületek, építmények kialakítása, bővítése, felújítása;
  • a TEÁOR 1020 kódja alá tartozó halfeldolgozást és tartósítást célzó tevékenység;
  • a TEÁOR 109 kódja alá tartozó takarmánygyártást célzó tevékenység;
  • erőgépek, személyszállító gépjárművek beszerzése;
  • ingatlan vásárlás;
  • új üzem létesítése (zöldmezős – újonnan létesülő, építészeti előzmények nélküli – beruházás);
  • a 2. célterületen gönci hordónál (1,36 hl-nél) kisebb űrtartalmú fahordó vásárlása;
  • használt gépek, eszközök, anyagok, továbbá egyszer használatos eszközök és göngyöleg beszerzése;
  • folyékony bioüzemanyag előállítása

  Támogatást igénylők köre

  1. célterület esetében:

  Mezőgazdasági termelő, aki:

  • teljes lezárt üzleti évben árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott vagy
  • a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul

  2. célterület esetében:

  Mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás, amely:

  • támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik;
  • a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul

  Kérjen ingyenes előminősítést!

  6 + 1 =

  Az oldalon megjelent információk tájékoztató jellegűek, részletes információkért kérem keresse fel kollégáinkat a lent megadott elérhetőségek egyikén.

  Kapcsolat

  Nyíregyháza

  4551, Szállási utca 18/a.

  Szeged

  6791, Back Bernát utca 6. (5.sz. főút mellett)