Oldal kiválasztása

EUROADVANCE

KONFERENCIA

ÖSSZEFOGLALÓ

2024. szeptember 10.

A konferencia résztvevőit Szuhóczky Gábor az EuroAdvance Consulting and Technologies Kft. ügyvezetője köszöntötte. Az előadók bemutatása mellett ismertette a szakmai programot.

Elsőként Sipos Boglárka a MBH Bank Agrárcentrum régióvezetője a pályázatok banki finanszírozásának szempontjairól tartott előadást. Felvezetőjében ismertette, hogy mivel is foglalkozik „Magyarország agrárbankja”. Főpillérek a finanszírozás, az elemzés és az érdekképviselet. A működési modell célja a teljes kiszolgálás az alábbi fókuszterületek érintésével: mezőgazdaság, élelmiszeripar, gabonakereskedelem, inputanyag kereskedelem, gépkereskedelem üzemmérettől, ágazattól függetlenül.

Az agrárcentrumokban, országosan elérhető a faktoring, a hitelezés, forint-, és deviza számlavezetés, biztosítás (vagyon, gép), gépfinaszírozás (lízing+hitel). Nagy előny, hogy banki szakértők, finanszírozók, bankcsoportjuk tagjai minden területen segítséget tudnak nyújtani, illetve tapasztalataikat beépítik a folyamatokba. Véleményük szerint ez a pályázati ciklus jó eséllyel sorsdöntő lehet, ebben az időszakban a következő 10-20 évet is meg lehet alapozni.

Szigeti Szabolcs (MBH Bank) előadásában beszélt arról, hogy az egyes pályázati felhívások keretében támogatott tevékenységek – támogatáson felüli – önerő részének finanszírozására felvett beruházási hitelek kamatköltségének megfizetéséhez támogatás igényelhető, melynek ismertette részleteit.

Az Euroleasing Zrt. képviseletében Komiljovics Márk és Tóth Tamás a pályázatokhoz kapcsolható hiteltermékekről és a jelenleg elérhető egyéb lízingtermékekről beszéltek. Általános termékpaletta esetében a finanszírozás típusa lehet zárt- és nyílt végű pénzügyi lízing, elnyert pályázat esetén eszköz alapú kölcsönre van lehetőség. Amit fontos tudni: a minimális önerő mértéke 10%, a törlesztés lehet havi-, illetve negyedéves (állattartók esetében), vagy akár évi 2 alkalommal (szántóföldi növénytermesztők esetében), illetve a minimális finanszírozott összeg 5 millió Ft.

Jelenleg elérhető termékek a mezőgazdasági üzletágban:
– Piaci kamatozású fix HUF és EUR eszközalapú kölcsön konstrukciók: vissza nem térítendő pályázatos ügyletek esetén
– A KAP Nemzeti Irányító Hatóság a beruházási támogatásokhoz kapcsolódóan a hitelekhez kamattámogatást biztosít, melynek a feltételrendszere kidolgozás alatt van, s melyben az Euroleasing is részt fog venni
– Széchenyi Lízing MAX+ 5% nettó kamatozású, fix HUF alapú zártvégű pénzügyi lízing és nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció (2024 július 1-től meghosszabbításra került agrár ügyfelek esetén a 280 000 EUR összegű EU válságtámogatás jogcíme).

A lízing egy nagyon kedvező lehetőség, mivel egyszerűbb, gyorsabb jóváhagyási-, szerződéskötési folyamat, bevételhez igazodó szezonális díjfizetés lehetséges, kiemelt törlesztések ütemezése (ÁFA, – támogatás visszaforgatás), ingatlan fedezet bevonása nélküli finanszírozás, egyszerűbb biztosítéki kör (ingó zálogjog bejegyzés, kezes bevonása).

Orosz Róbert, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály Vidékfejlesztési Beruházások Kérelemkezelési Osztály (ismert elnevezés MVH) osztályvezetője VP pályázatok benyújtásával kapcsolatos aktualitásokról tartott beszámolót. Elmondta, hogy a KAP menetrend alapján 74 jogcímből 22 jelent meg. Kiemelt néhány újdonságot a teljesség igénye nélkül:

– Támogatás intenzitása: 50% (max. 65%) és 70% (megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák alkalmazására)
– Változás-bejelentés: legfeljebb négy alkalommal van lehetőség benyújtására, amelyből kettő vonatkozhat a beruházás műszaki-szakmai tartalmának módosítására.
– Nincs mérföldkő!
– Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX. 13.) AM rendelet (KAP Vhr.)
– KAP Útmutató – Vhr. 5. számú melléklet (ÚTMUTATÓ az elszámolható költségekhez).

Alf Martienssen és Helyi Rudolf a TTCGroup/Bert Energy GmbH képviseletében a „Biogáz megoldások kisüzemek részére” címmel tartottak előadást. A kisüzemek gyakran nem használt „kincseire” hívták fel a figyelmet, ilyen például a marha trágya, baromfi és rágcsáló trágya, kommunális szennyvíziszap, vágóhídi hulladék, sörfőzdei hulladék, pálinkafőzdei hulladék, tejipari melléktermék és hulladék, csokoládémaradék stb. A biogáz az előbb felsorolt hulladékból, azaz a szerves massza bomlásakor keletkezik, metanogén mikroorganizmusok anyagcseretermékeként.

A biogáz előállítás előnyei:

– A helyben rendelkezésre álló biohulladék felhasználása
– Legkisebb berendezés kapacitása: 1,5 tonna biomassza/nap
– Nincs szükség hálózati csatlakozásra – akár hálózaton kívüli területek, projektek pld. honvédség
– Helyi energiatermelés és -fogyasztás.
– Bert PON – Swip-Spap technológia és folyékony alapanyaggal, ami egy jobb anyagi felbontást jelent
– Csökkenti a hulladék semmisítési költségeket – transzport stb.
– Csökkenti a helyi energiaköltségeket
– Biotrágya előállítása
– A jövőben kihasználhatja akár a biometán előállítására vonatkozó uniós követelményeket és támogatásokat
– Csökkentse a helyi szagot A Bert AD egy NO SMELL folyamat használatával

A fel nem használt biomassza vagy biohulladék hűtéshez, fűtéshez, biometán, ammónium termeléshez, és palackozni is lehet és nagyon jó biotrágyát is termel.

Az EuroAdvance Kft. pályázati tanácsadói az aktuális VP pályázatokat ismertették.

Nagy-Makai Tímea a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatását ismertette (KAP-RD04a-RD04b-1-24)
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.

Orosz Zsolt beszélt az Állattartó telepek megújításának támogatásáról (KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-2-24)
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.
és az Állattartó telepek fejlesztésének támogatásáról (KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-1-24)
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.

Schmidt Tamás a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post-harvest fejlesztések támogatását KAP-RD01a-RD01c-1-24
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.
és a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatását KAP-RD01a-RD12-1-2 mutatta be.
Erről készült összefoglalónkat ide kattintva megtekintheti.

A program zárásaként Krámos István termékfelelős szakértő a Pátrovics 92 Kft.-tól mutatta be a napelemes megoldásokat a standardon túl. Előadásában kiemelte, hogy egyre népszerűbbek a kelet-nyugati tájolású napelemek, hiszen egészen a reggeli óráktól a napnyugtáig tudnak áramot termelni, így a hálózatra feltáplálás is kiegyensúlyozottabb lehet. Alkalmazzák már a napelemeket kerítésként, ami Németországban egy környezetvédő, praktikus és gazdaságos megoldás.

Az előadások után kötetlen megbeszélések keretében folyt tovább a szakmai nap, ahol az előadók és a vállalkozók kibonthattak egy-egy tématerületet, valamint a vállalkozók egymással is eszmét cseréltek a jövőbeni üzleti együttműködés érdekében.

Köszönjük a szakértők kimagasló előadásait és a hallgatóság aktív részvételét!

hu_HU