Oldal kiválasztása

Vidékfejlesztési pályázatok

KAP-RD50-1-24

Társadalmi vállalkozások fejlesztésének támogatása

A pályázatról röviden

A program célja: a szociálisan hátrányos helyzetben lévő helyi közösségek, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű személyek bevonása az akkreditált vagy védett foglalkoztatás, illetve a szociális intézményi fejlesztő foglalkoztatás keretei között folytatott mezőgazdasági tevékenység végzésébe.

Támogatási kérelmet nyújthat be olyan szociális együttműködő közösség (konzorcium), amely legalább két taggal rendelkezik és a tagok között legalább egy hátrányos helyzetű célcsoporttal foglalkozó intézmény vagy szervezet is részt vesz:

  • Szociális farm típusú, illetve
  • Szociális szövetkezetet magukba foglaló együttműködések.

Támogatható tevékenységek: az együttműködést kialakító konzorcium létrehozása, a projekttervben vállalt kötelezettségek, az ezekhez szükséges fejlesztések megvalósítása.

A vissza nem térítendő támogatás maximum 40 millió forint lehet.

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. november 5. napjától 2025. június 30. napjáig van lehetőség meghatározott benyújtási szakaszokban.

Támogatás összege, mértéke

millió Ft maximálisan igényelhető támogatás

%

maximális támogatási intenzitás

milliárd Ft keretösszeg

Támogatás célja

A felhívás az alábbi célok megvalósulását kívánja elősegíteni: A támogatásba bevont célcsoportok – a szociálisan hátrányos helyzetben lévő helyi közösségek, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű személyek bevonása az akkreditált vagy védett foglalkoztatás, illetve a szociális intézményi fejlesztő foglalkoztatás keretei között folytatott mezőgazdasági tevékenység végzésébe.

További cél a mezőgazdasági ágazat sajátos adottságaira építve diákok oktatási, nevelési célból történő szemléletformálása, továbbá sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése egy szociális farm együttműködésével.

A felhívás célja a támogatásba bevont sérülékeny célcsoportok életminőségének javítása, azáltal, hogy az együttműködés eredményeként megvalósuló termék előállítás, szolgáltatás nyújtás, gazdálkodással kapcsolatos gyakorlati ismeretek megszerzése hosszú távon, fenntartható módon szolgálja az egyes csoportok életminőségének a javulását.

    Támogatás keretösszege:

    A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,6 milliárd forint.

    Támogatás összege, maximális mértéke:

    1.   Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 40 millió forint.
    2.  A támogatás mértéke az összes elszámolható költség 65 – 100%-a.

     

    Támogatási kérelem benyújtásának határideje

    A támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 10. napjától van lehetőség az alábbiak szerint meghatározott benyújtási szakaszokban:

    1. benyújtási szakasz: 2024. szeptember 10. – 2024. szeptember 23.

    2. benyújtási szakasz: 2024. szeptember 24. – 2024. október 7.

    3. benyújtási szakasz: 2025.április 8. – 2025. április 21.

    4. benyújtási szakasz: 2025. április 22. – 2025. május 5.

    Támogatást igénylők köre

    Olyan szociális együttműködő közösség (konzorcium), amely legalább két taggal rendelkezik, és a tagok közül legalább egy hátrányos helyzetű célcsoporttal foglalkozó intézmény vagy szervezet.

    1. CÉLTERÜLETSzociális farm típusú együttműködések
    Az együttműködésben legalább egy mezőgazdasági termelő részvétele kötelező, további együttműködő tagok lehetnek:

    a) nonprofit szervezet (egyesület, alapítvány, közalapítvány, köztestület),
    b) szociális intézmény, fejlesztő foglalkoztató,
    c) oktatási intézmény,
    d) forprofit vagy nonprofit gazdasági társaság.

    2. CÉLTERÜLETSzociális szövetkezetet magukba foglaló együttműködések
    Az együttműködésben legalább egy mezőgazdasági és / vagy élelmiszer-feldolgozó tevékenységet végző szociális szövetkezet részvétele kötelező, illetve együttműködő tagok lehetnek:

    a) mezőgazdasági termelő-, élelmiszer-feldolgozó-, szolgáltató tevékenységet végző természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet,
    b) forprofit vagy nonprofit gazdasági társaság.

    A támogatási kérelem benyújtására mindkét célterület tekintetében kizárólag konzorciumi formában van lehetőség, az alábbiak figyelembevételével:

    • egy mezőgazdasági termelő csak egy konzorciumban vehet részt,
    • szociális szövetkezet, szociális intézmény, oktatási intézmény és nonprofit szervezet maximum 3 konzorciumban vállalhat tagságot.

    Támogatható tevékenységek

    I/ Kötelezően megvalósítandó, önállóan támogatható tevékenységek

    Mindkét célterület vonatkozásában: Célterületi bontás szerint, egy – a meghatározott célcsoport tagjait összefogó – konzorcium tematikus együttműködésének szervezése, kialakítása és fenntartása.

    Maximális támogatási intenzitás: 100%

    II/ Önállóan nem támogatható tevékenységek

    a) Projekt előkészítés:
               – szakmai előkészítés
               – közbeszerzés.
    b) Mérnöki feladatok.
    c) Projektmenedzsment.

    Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek: Tájékoztatással, nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése. A Tájékoztatással, nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos előírásokat az ÁÚF tartalmazza.

    Maximális támogatási intenzitás: 100%

    III/ Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek

    1.) A projekttervben megfogalmazott célok eléréséhez kapcsolódó kis léptékű fejlesztések megvalósítása, valamint az együttműködés működéséhez szükséges egyéb tevékenységek:

    a) a célcsoporthoz tartozó személyek segítésével foglalkozó személy alkalmazása;

    b) mezőgazdasági tevékenység és szociális farmgazdálkodás végzéséhez szükséges tapasztalatok cseréje, átadása, pl. oktatási, képzési tevékenységek, szaktanácsadó bevonása;

    c) oktatási és nevelési célhoz használt tárgyi eszközök, pl. tábla, írószer, székek, asztalok, projektor, televízió, laptop, mobiltelefon stb. beszerzése;

    d) a célcsoport mezőgazdasági vagy feldolgozó tevékenységéhez szükséges tárgyi eszközök beszerzése;

    e) a célcsoport fogadását, foglalkoztatását biztosító helyiségek (ide értve: szociális helyiségek, fekete-fehér öltöző) kialakítása, építése, átalakítása, felújítása;

    f) az előállított termékek előkészítéséhez, tárolásához szükséges helyiségek kialakítása;

    g) az előállított termékek fogyasztók részére történő átadásához szükséges csomagolóanyag beszerzése;

    h) új termék bevezetése esetén, a termék-előállításhoz szükséges eszközök és gépek beszerzése;

    i) max. 37 kW teljesítményű kistraktor, valamint a mezőgazdasági termeléshez szükséges művelőeszköz(ök) beszerzése;

    j) pótkocsi, félpótkocsi beszerzése;

    k) immateriális beruházások megvalósítása: számítógépes szoftverek megvásárlása vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok, védjegyek, stb. megszerzése;

    l) gyakorlati tapasztalatszerzést biztosító szakmai tanulmányutak, hálózatosodást segítő workshopok és szakmai tanácsadás (pl. REL, Biotermelés stb) költségei

    Maximális támogatási intenzitás: 65%

    2.) Megváltozott munkaképességű és / vagy szociális intézményben ellátott személy, mint munkavállaló foglalkoztatása esetén támogatható tevékenységek:

    a) a megváltozott munkaképességű és / vagy szociális intézményben ellátott személy, mint munkavállaló foglalkoztatásához szükséges helyiségek kialakítása, építése, átalakítása, felújítása;

    b) meglévő helyiségeknek a megváltozott munkaképességű munkavállaló általi használatra való alkalmassá tétele:

                 ba) akadálymentes foglalkoztatás körülményeinek megteremtése,

                 bb) tárgyi eszközök, termék előállításhoz szükséges eszközök, gépek, technológiai felszerelések beszerzése,

    c) a fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű munkavállaló segítésével foglalkozó személy foglalkoztatásához, a fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű munkavállaló helyszínre történő szállításához és rehabilitációjához kapcsolódó tevékenységek;

    d) védett vagy fejlesztő foglalkoztatást biztosító kedvezményezett esetén közvetlenül a megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása:

                    da) a termelőegység létrehozása, üzembe helyezése vagy korszerűsítése, valamint

                   db) az adminisztrációs és szállítási tevékenység,

    e) immateriális beruházások megvalósítása: számítógépes szoftverek megvásárlása, érvényesítése vagy kifejlesztése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok, védjegyek, stb. megszerzése.

    Maximális támogatási intenzitás: 100%

    3.) Szemléletformálási, oktatási, nevelési célú farmgyakorlatokat, a szociális farmgazdálkodás bemutatását szolgáló tevékenységek

    Maximális támogatási intenzitás: 100%

    A mezőgazdasági termékek feldolgozásával vagy forgalmazásával kapcsolatos beruházáshoz nyújtott támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 65%-át.

    Igényelhető előleg

    A támogatási döntésben meghatározott támogatási összeg legfeljebb 25 százalékáig a kedvezményezett kérelemmel előleget igényelhet.

    Az előleget kizárólag a művelet megvalósítására lehet felhasználni, és az igénylését követően benyújtott első kifizetési kérelemben annak teljes összegével el kell számolni.

    Felhívás letöltése

    Kérjen ingyenes előminősítést!

    Az oldalon megjelent információk tájékoztató jellegűek, részletes információkért kérem keresse fel kollégáinkat a lent megadott elérhetőségek egyikén.

    hu_HU