Oldal kiválasztása

Vidékfejlesztési pályázatok

KAP Nemzeti Irányító Hatóság 19/2024. számú közleménye

KAP Stratégiai Terv keretében a beruházási támogatásokhoz kapcsolódó hitelekhez biztosított kamatköltség támogatásról

 

A 2024. augusztus 13-tól induló Vidékfejlesztési Pályázatok rendszerében lehetőség lesz kamattámogatás igénybevételére az önerő rész finanszírozására felvett beruházási hitelek esetében.

Hitel futamideje

Legalább 5 év, de nem lehet rövidebb, mint a támogatott tevékenységek megvalósítási időszakának lezárásától számított 5 éves fenntartási időszak vége.

Hitel kamata

A támogatással fedett időszakban fix, mértéke legfeljebb BIRS+3,5 százalékpont/év (BIRS – Budapesti Kamatswap Ügyletek (BIRS) pénzügyi referenciamutató).

Honnan tudom azt, hogy jogosult vagyok-e a kamattágotásra?

A végleges támogatási okirattal rendelkező kedvezményezett jogosult kamatköltség támogatás igénybevételére, a támogatási okirat mellékletében meghatározott összeg erejéig, melynek igénylésére külön megjelenő pályázati felhívás alapján lesz lehetőség.

Mikor adhatom be az erre vonatkozó támogatási kérelmemet?

A kamatköltség támogatás igénylése a támogatott beruházási tevékenységekre vonatkozó végleges támogatási okirat, valamint az önerő kiegészítésére megkötött beruházási hitel vagy kölcsönszerződés birtokában lehetséges.

A kedvezményezett a beruházási támogatásra vonatkozó támogatási okirat kézhezvételétől számított legfeljebb 12 hónapon belül nyújthat be támogatási kérelmet a forint alapú beruházási hitel kamatköltségének támogatására.

A kérelem elbírálása a pályázathoz benyújtott hitel- vagy kölcsönszerződés pályázati feltételeknek való megfelelésre irányuló vizsgálata alapján történik.

Mennyi a támogatás mértéke?

A beruházási támogatásra vonatkozó támogatási okiratban meghatározott tevékenységekre elszámolható költségek legfeljebb 10%-a azzal, hogy a beruházási-, kamatköltség- és kezességi díjtámogatás együttesen nem haladhatja meg az adott tevékenységre vonatkozó maximális 65%-os támogatási intenzitást.

Kamatköltség támogatás összege a megvalósítási időszak végén a támogatási okiratban meghatározott összegtől eltérhet, amennyiben a támogatott tevékenységek nem valósulnak meg maradéktalanul.
Módosulhat az elszámolható költség, illetve az igénybe vehető kamatköltség támogatás tényleges összege.

Kamatköltség támogatás nem használható fel:

az önerő kiegészítésére felvett beruházási hitelen kívül más hitel (pl. támogatás előfinanszírozó-, forgóeszközhitel) költségeinek finanszírozására;

a támogatott művelet (beruházás) nem elszámolható költségének finanszírozását biztosító hitel kamatköltségeinek finanszírozására;

forinttól eltérő devizanemben nyújtott hitel kamatköltségeinek finanszírozására;

nem szerződésszerű, késedelmes teljesítés miatt felmerülő késedelmi kamatra.

A szerződés módosítható a támogatott tevékenységek tényleges megvalósításához igazodó módon:

rendelkezésre tartási idő;

türelmi idő;

hitelösszeg;

szerződés szerinti törlesztés ütemezése.

19/2024 számú KAP IH Közlemény letöltése

Kérjen ingyenes előminősítést!

Az oldalon megjelent információk tájékoztató jellegűek, részletes információkért kérem keresse fel kollégáinkat a lent megadott elérhetőségek egyikén.

hu_HU